Isnin, 24 November 2014

Resepi Kegemaran Keluarga Adnan (Laksam)

Teks: norazitaadnan
Foto: carian geogle


Kebiasaan bila kami anak beranak tidak berselera untuk makan, resepi yang selalu emak buat adalah laksam. Ayah suka sangat dengan laksam, jadi anak-anak dia pun terikut makanan kegemarannya. Walaupun duduk rumah sendiri tetap mencari laksam untuk pembuka selera. Jadi di sini saya akan kongsikan resepi kegemaran kami secara terperinci:


LAKSAM(12 gulung)
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tpg gandum
sedikit garam
4 3/4 cawan air suam

Caranya:
  1. Campur semua bahan-bahan diatas sehingga sebati. Kebiasaan masukkan minyak sedikit tetapi keluarga kami tidak suka sebab berbau minyak
  2. Panaskan air dan periuk kukus.
  3. Sediakan loyang atau penutup periuk aluminium.
  4. Masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk, tidak terlalu tebal atau nipis. Kalau saya biasanya dapat menutupi keseluruhan tudung periuk sudah mencukupi.
  5. Kukus dlm 5 minit..
  6. Masukkan penutup periuk yang lain yang tadi biarkan suam-suam.
  7. Terus gulung dari penutup periuk tersebut hingga habis
  8. Kukus lagi adunan laksam tadi sehingga habis.
  9. Sudah di gulung dipotong untuk di makan bersama kuah dan ulaman.

Kuah laksam

5 ekor Ikan selayang (direbus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
sedikit lada hitam(ditumbuk)
1 biji kelapa 
sedikit lengkuas
garam secukup rasa
ajinomoto secukup rasa

Bahan yang ditumbuk dimasukkan ke dalam periuk. Keringkan sedikit dan masukkan santan yang telah diperah tadi, Seterusnya ikan yang direbus dikisar hingga halus dan di masukkan sekali. Biarkan mendidih masukkan lengkuas, garam dan ajinomoto secukup rasa.

Cili untuk penyedap rasa
15 biji lada kering  ditumbuk dengan sedikit belacan dan sedikit garam.

Ulam-ulaman
Sedikit taugeh
Sedikit kobis
Sedikit timun
sedikit kacang panjang
semuanya dihiris halus 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan